Pápež Maďarsko vyzval, aby natiahlo svoje ruky ku každému

12.09.2021 Celý región

Budapešť 12. septembra (TASR) - Pápež František v nedeľu Maďarsko vyzval, aby "natiahlo svoje ruky ku každému", informovala agentúra AP.

Pápež v Budapešti na záver 52. medzinárodného eucharistického kongresu odslúžil omšu na Námestí hrdinov (Hősök tere).

Pápež Maďarov na konci omše vyzval, aby pevne zotrvali vo svojich "náboženských koreňoch". Nemalo by to však mať charakter obranného postoja, ktorý ich izoluje od zvyšku sveta a od potrieb iných ľudí.

Organizátori na omši na očakávali 75.000 účastníkov. Na mieste platili protipandemické opatrenia. Na vstup však nebol potrebný test a ani očkovanie, a len malý počet účastníkov mal rúška, píše AP.

František začiatkom júla podstúpil operáciu, pri ktorej mu lekári odobrali časť hrubého čreva, pripomína AP. V Budapešti bol však 84-ročný Argentínčan dobrom zdravotnom stave, dodáva agentúra.

František v nedeľu popoludní z Budapešti odletí do Bratislavy na pastoračnú návštevu Slovenska. Tá potrvá do stredy 15. septembra.
 

Pápež s Orbánom hovoril o úlohe cirkvi v krajine i ochrane rodiny

Budapešť 12. septembra (TASR) - Pápež František v nedeľu s maďarským premiérom Viktorom Orbánom hovoril o úlohe cirkvi v krajine, ochrane životného prostredia a rodiny. Informovali o tom v nedeľu agentúry AP a MTI.

František sa s Orbánom stretol v nedeľu predpoludním. Stretnutie sa podľa vyhlásenia Vatikánu uskutočnilo v priateľskej atmosfére a trvalo dlhšie, ako sa pôvodne očakávalo - až 40 minút. "Medzi témami, o ktorých sa hovorilo, bola úloha cirkvi v krajine, záväzok k ochrane životného prostredia a ochrana a podpora rodiny," uviedol Vatikán vo vyhlásení.

Orbán je zástancom tvrdej protiimigračnej politiky, ktorú pápež dlhodobo kritizuje a volá po väčšej solidarite a pomoci utečencom.

"Pápeža Františka som poprosil, aby nedopustil stratu kresťanského Maďarska," napísal Orbán po stretnutí na sociálnej sieti, kde takisto zverejnil fotografiu, na ktorej si s pápežom podáva ruky.

Maďarský premiér pápežovi počas daroval kópiu listu uhorského kráľa Bela IV. z 13. storočia, ktorý poslal pápežovi Inocentovi IV., píše MTI s odvolaním sa na premiérovho hovorcu Bertalana Havasiho. Belo v liste pápežovi Inocentovi oznámil, že posilní opevnenie pozdĺž Dunaja, aby sa pripravil na inváziu Mongolov.

Pápež Budapešti strávi len sedem hodín a v nedeľu popoludní odcestuje na Slovensko.

Krátkosťou svojho pobytu sa pápež podľa AP chcel vyhnúť tomu, aby jeho návšteva mohla predstavovať prejav politickej podpory maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi.

Predstavitelia Vatikánu a maďarskej vlády v súvislosti s krátkym trvaním návštevy tvrdia, že Maďarska pápeža pozvalo len na záver medzinárodného eucharistického kongresu, ktorý sa končí v nedeľu. Pápež na záver kongresu odslúžil svätú omšu. Po nej odletel na pastoračnú návštevu Slovenka (12.-15. septembra).
 
 

Vyberte región